Competiția este dedicată elevilor de liceu pasionați de algoritmică și programare.
Concursul are loc Sâmbătă, 24 Aprilie 2021, între orele 11.00-13.00.
Subiectele sunt unice pentru toți concurenții, indiferent de clasă, și se conformează programelor de concurs pentru clasele IX-XI.
Ediția din acest an a concursului de programare pentru elevi se va desfășura în manieră online.
Elevii vor avea la dispoziție 2 ore de concurs pentru a rezolva o serie de probleme de algoritmică, de dificultăți variate. Soluțiile vor fi implementate în limbajul C++. Se încurajează utilizarea librăriei STL.
Problemele sunt de tipul celor de pe site-urile pbinfo.ro și infoarena.ro.
Mai jos am răspuns la câteva întrebări care vă vor fi de folos pentru a întelege mai bine cum funcționează concursul:
Pentru evaluarea soluțiilor vom folosi o aplicație de testare automată (Contest Management System). Pentru fiecare problemă există un număr de teste, fiecare test având un anumit punctaj. Aplicațiile vor fi rulate pe un sistem Linux.
Se vor testa atât corectitudinea răspunsurilor aplicațiilor, cât și încadrarea în limitele de timp și memorie impuse pentru fiecare problemă în parte.
Punctajul final al unui concurent se calculează prin însumarea punctajelor obținute la fiecare problemă în parte.
Dacă o soluție nu funcționează corect decât pentru o parte dintre teste, punctajele individuale ale acestor teste vor fi luate în calcul la punctajul final.
Pentru fiecare test, ieșirea așteptată (fișierul *.ok) trebuie să fie identică cu ieșirea obținută (fișierul *.out), mai puțin, eventual, un rând gol la sfârșitul fișierului.
Toate soluțiile vor fi implementate în limbajul C++.
Da, se poate utiliza STL.
Desigur că nu te putem împiedica, dar prin îscrierea la un concurs online vei accepta Codul de conduită prin care, în timpul concursului, nu poți consulta/utiliza sursele altor persoane și nu poti lansa întrebări pe forumuri.
Da, se pot pune întrebări legate de enunțul problemei, nu despre soluții particulare. Întrebările trebuie formulate astfel încât să se poată răspunde cu DA/NU.
Rezultatele și clasamentul final vor fi publicate pe site-ul concursului, în ziua de desfășurare. Se vor afișa rezultatele obținute de concurenți la fiecare problemă în parte. Problemele și indicații de rezolvare vor fi publicate pe platforma pbinfo.ro.
Testele sunt accesibile aici: Teste
Poate participa la concurs orice elev de liceu. Facem mențiunea ca un elev care a ocupat locul I la una dintre edițiile anterioare, nu va fi eligibil pentru o nouă premiere.
Da, atâta timp cât iei bacalaureatul! :D
Nu, noi ne dorim să stimulăm competitivitatea şi în nici un caz să o inlesnim! :D
Se vor acorda Diplome de Merit elevilor care obțin cel puțin 80% din punctajul total, dar nu mai mult de 20 de diplome. Se vor acorda câte un premiu 1, 2 și 3 și o mențiune.
În situația în care mai mulți concurenți obțin același punctaj total, departajarea se va face în funcție de suma timpilor de încărcare a soluțiilor cu punctaj maxim (între mai multe soluții cu punctaj maxim, se ia în calcul timpul primei încărcări), suma minimă câștigă. În cazuri excepționale, se poate recurge la evaluarea de către comisie a codurilor, caz în care se vor lua în considerare criterii de "clean code": claritatea codului, stilul, consistența.
PREMIILE concursului sunt următoarele :