RAU-CODER

Competiția este dedicată elevilor de liceu pasionați de algoritmică și programare.

Concursul are loc Sâmbătă, 25 Mai 2024, între orele 10.00-12.00.

Subiectele sunt unice pentru toți concurenții, indiferent de clasă, și se conformează programelor de concurs pentru clasele IX-XI.

Image

Ediția din acest an a concursului de programare pentru elevi se va desfășura în manieră online.

Elevii vor avea la dispoziție 2 ore de concurs pentru a rezolva o serie de probleme de algoritmică, de dificultăți variate. Soluțiile vor fi implementate în limbajul C++. Se permite utilizarea librăriei STL.

Problemele sunt de tipul celor de pe site-urile pbinfo.ro și infoarena.ro.

Image

Calendarul competiției

Joi, 23 Mai 2024

Termen limită pentru înscriere

Înscrierile la concurs se fac până pe data de Joi, 23.05.2024, ora 23.59. Vă așteptăm cu drag!

Vineri, 24 Mai 2024

Confirmarea înscrierii

Concurenții vor primi un e-mail (adresa cu care v-ați înscris la concurs) de confirmare a înscrierii și eventuale detalii suplimentare.
Sâmbătă, 25 Mai 2024

Datele de autentificare pe platformă

9.15-9.45 Concurenții vor primi pe e-mail (adresa cu care v-ați înscris la concurs) datele de autentificare pe platforma.

Desfășurarea concursului

10.00-12.00 Concursul va fi activat pe platformă.
Sâmbătă, 25 Mai 2024

Publicarea rezultatelor

Rezultatele concursului vor fi publicate pe site în ziua de desfășurare.

Premierea


In săptămâna imediat următoare vom începe formalitățile de premiere: acordare diplome (pe mail), colectare poze pentru Galeria de Onoare, colectare adrese de domiciliu, expediere premii printr-o firmă de curierat (cheltuielile de transport sunt asigurate de noi).

Ce trebuie să știi...

Mai jos am răspuns la câteva întrebări care vă vor fi de folos pentru a întelege mai bine cum funcționează concursul:

1. Cum se face evaluarea soluțiilor?

Evaluarea soluțiilor se face live cu sistemul CMS (Contest Management System), pe toate testele. Pentru fiecare problemă există un număr de teste, fiecare test având un anumit punctaj. Aplicațiile vor fi rulate pe un sistem Linux.

Se vor testa atât corectitudinea răspunsurilor aplicațiilor, cât și încadrarea în limitele de timp și memorie impuse pentru fiecare problemă în parte.

Începând cu ediția 2021, am asigurat evaluare live, nelimitată, pe toate testele.

2. Cum se punctează?

Punctajul final al unui concurent se calculează prin însumarea punctajelor obținute la fiecare problemă în parte.

Dacă o soluție nu funcționează corect decât pentru o parte dintre teste, punctajele individuale ale acestor teste vor fi luate în calcul la punctajul final.

Pentru fiecare test, ieșirea așteptată (fișierul *.ok) trebuie să fie identică cu ieșirea obținută (fișierul *.out), mai puțin, eventual, un rând gol la sfârșitul fișierului.

3. În ce limbaj de programare pot lucra? Pot folosi biblioteca STL?

Toate soluțiile vor fi implementate în limbajul C++.

Da, se poate utiliza STL.

4. Pot folosi secvențe de cod pe care le-am creat în trecut?

Desigur că nu te putem împiedica, dar prin înscrierea la un concurs online vei accepta Codul de conduită prin care, în timpul concursului, nu poți consulta/utiliza sursele altor persoane și nu poti lansa întrebări pe forumuri.

5. Pot pune întrebări comisiei în timpul concursului?

Da, se pot pune întrebări legate de enunțul problemei, nu despre soluții particulare. Întrebările trebuie formulate astfel încât să se poată răspunde cu DA/NU.

6. Cum voi afla rezultatele?

Rezultatele și clasamentul final vor fi publicate pe site-ul concursului, în ziua de desfășurare. Se vor afișa rezultatele obținute de concurenți la fiecare problemă în parte. Problemele și indicații de rezolvare vor fi publicate pe platforma pbinfo.ro.

7. Cine poate participa?

Poate participa la concurs orice elev de liceu. Facem mențiunea ca un elev care a ocupat locul I la una dintre edițiile anterioare, nu va fi eligibil pentru o nouă premiere.

8. Dacă sunt în clasa a 10-a, de exemplu, și câstig premiu, atunci când voi termina liceul, voi beneficia în continuare de bursă de studii?

Da, atâta timp cât iei bacalaureatul! :D

9. Există vreo taxă de participare?

Nu, noi ne dorim să stimulăm competitivitatea şi în nici un caz să o inlesnim! :D

Premii RAU-CODER

Se vor acorda Diplome de Merit (în format electronic) elevilor care obțin cel puțin 80% din punctajul total.

Pe lângă diplome, se vor acorda 4 burse de studiu la programul Informatică Economică elevilor clasați primii 4.

In situații excepționale, Comitetul de Organizare poate decide acordarea unui număr mai mare de burse sau Diplome de Merit.

Dacă mai mulți concurenți obțin același punctaj total, departajarea se va face ținând cont de ordinea lexicografică descrescătoare a șirurilor punctajelor obținute la fiecare problemă, dispuse descrescător (ex: [10, 10, 100] > [50, 70, 0]). În cazuri excepționale, se poate recurge la evaluarea de către comisie a codurilor, caz în care se vor lua în considerare criterii de "clean code": claritatea codului, stilul, consistența.